Læsemål

Læsemål 2017

Ud over at læse de bøger, jeg løbende vælger til min aktuelle TBR-liste, håber jeg på at:
 • Genlæse hele Harry Potter-serien (på engelsk)
 • Genlæse Jane Eyre af Charlotte Brontë på (engelsk)
 • Læse flere gamle klassikere end sidste år
 • Læse færre bøger inden for YA-fantasy end sidste år
 • Læse nogle "almindelige" romaner
 • Læse mindst to science-fiction-klassikere
 • Læse mindst to Pulitzer-vindere
 • Læse mindst fem bøger fra min reol, som jeg aldrig har læst før
 • Læse mindst tre bøger inden for genren historisk fiktion
 • Få en god start på udfordringen "Reading the World," (se nedenfor). En god start vil for mig være at læse mellem 5 og 10 bøger, fra lige så mange lande, gerne fordelt på mindst 3 kontinenter.
Se evt. også dette indlæg, der giver lidt mere baggrundsinformation om ovenstående mål. 

Reading the World

Påbegyndt 8. januar 2016.

På bloggen K's bognoter faldt jeg engang i første halvdel af 2016 over læseudfordringen "Verden rundt i bøger," hvor bloggeren K, inspireret af Ann Morgans projekt A year of reading the World, har givet sig i kast med at læse mindst en bog fra hvert eneste af verdens 196 lande (plus det løse, såsom Vatikanstaten og Palæstina). Siden da har ideen ligget og simret i baghovedet på mig. Jeg er altid på udkig efter nye måder at udvide min horisont. Jeg elsker at tale med mennesker, der på en eller anden måde er anderledes end mig, og jeg elsker at høre om andre kulturer og bliver hurtigt tryllebundet af tv-udsendelser om verdens fjerne egne. Og selv om jeg også elsker at rejse, er det alt andet lige mere realistisk at jeg sætter et mål om at læse bøger fra hele verden end at jeg rent faktisk besøger hvert eneste land fysisk.

Man vælger selv hvilken bog fra hvert land, man vil læse, men mangler man inspiration, kan man støtte sig til Ann Morgans liste (eller en anden deltagende bloggers). I mange tilfælde er det også vanskeligt at finde nogen som helst udgivelser, der overhovedet er oversat til engelsk, eller et andet sprog, jeg forstår. Det kunne også være hyggeligt, hvis der var nogle af jer, der havde forslag til bøger, jeg kunne læse fra de lande, jeg mangler. Mit hovedkriterie er, at bogen skal foregå i eller handle om landet, og helst også være skrevet af en person, der er født og opvokset i landet, så vidt muligt. Og så skal bogen være på (eller, i de fleste tilfælde, oversat til) dansk eller engelsk. Måske ville jeg også kunne læse norsk eller tysk i nødstilfælde. Nogle lande vil jeg nok dele op i flere territorier, hvis det er relevant, fx Lapland (Finland).

Ann Morgan gav sig selv et år til projektet, og K har angivet, at han måske vil klare udfordringen på fem år, hvis han er hurtig. Jeg regner med at bruge en del mere tid end dem begge to, for jeg vil langtfra dedikere al min læsetid til dette projekt - så ville jeg hurtigt køre fast. Det kommer sikkert til at tage en længere periode af mit liv, men det er også okay, fordi for mig er det processen og de enkelte bøger, der er det centrale.

Her følger så min egen liste (under opbygning). Den er delt op i kontinenter, og inden for hvert kontinent er landene opstillet alfabetisk. For hvert land er angivet hhv. kandidater (bøger, jeg overvejer at læse fra det pågældende land), og selvfølgelig den eller de bøger, jeg så rent faktisk har læst. De bøger, jeg har læst vil være forsynet med link til min anmeldelse.


Nordamerika

Sydamerika

Asien

Afrika

Oceanien

2 kommentarer:

 1. Reading the World lyder som en mega spændende udfordring! Glæder mig til at se, hvad du finder frem.
  Kan anbefale Sofi Oksanen som en er finsk forfatter - har læst den der hedder Norma. Den handler godt nok ikke specielt om Finland, men man får indblik i en verden der ligger meget fjernt og så er der også et element af mystik over.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet, Zecce! Det gør heller ikke så meget at bogen ikke "handler om" Finland, bare den på en eller anden måde kan siges at repræsentere Finsk litteratur. Og ja, jeg er også mega spændt :)

   Slet